składniki ( na normalną blaszkę)
- 3 szklanki mąki
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 6 łyżek kefiru lub jogurtu naturalnego
- 3 duże jaja
- 8 łyżek oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 600-700 g śliwek
- cukier puder do posypania
wykonanie:
- jajka ubijamy z cukrem do białości. Do ubitych jaj dodajemy na zmianę mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kefir/śmietanę i olej. Ciasto powinno być gładkie i dość gęste.
- blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy łyżką, temperaturze 180 stopni przez około 50- 60 minut. Upieczone i przestudzone posypujemy cukrem pudrem ( możemy wymieszać go z cynamonem). Ja dodałam cynamon także na wierzch śliwek - jest pysznie i aromatycznie:
Oto gotowe ciasto przed upieczeniem: Ps. Wybrałam mniejszą blachę, a resztę przelałam do silikonowych foremek i napakowałam borówkami.
Poniżej reszt
Ps. Teraz się piecze, potem dorzucę zdjęcie cieplutkiego placka. Smacznego! :)
oto gotowy placek:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz