Ciekawe przepisy

Bajeczne mokre czekoladowe ciasto!

 mniam…


Moje dzieci uwielbiają czekoladę szczególnie w postaci mokrego ciasta. Ten przepis jest bardzo prosty, a ciasto niewyobrażalnie pyszne, mokre, delikatne, pachnące gorącą czekoladą, wspaniałe!
Musisz je wypróbować. 
składniki na ciasto:
6 jajek
1 szczypta soli
2,5 tabliczki gorzkiej czekolady ( 250 gram) lub mlecznej
130 gram masła (nie margaryny!)
150 gram cukru ( w przypadku gorzkich czekolad)
50 gram mąki ( 5 dużych czubatych łyżek mąki )
składniki na polewę:
100 gram gorzkiej lub mlecznej czekolady
30 gram wody ( 3 duże łyżki stołowe)
50 gram cukru ( 5 łyżek)
20 gram masła

Przygotowanie:
CIASTO:
1. Nagrzać piekarnik do 180 stopi
2. Oddzielić białka od żółtek , białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i odstawić
3. żółtka oddzielić do innego naczynia
4. 2,5 tabliczki czekolady ( ja miałam tylko mleczne i jedną z nadzieniem śliwkowym) więc wykorzystałam je i nie dodawałam już cukru), rozpuścić w wodnej kąpieli lub połamać na kawałki i w garnczku na wolnym ogniu rozpuścić . Następnie dodać masło i dalej mieszać. Potem w przypadku czekolad gorzkich dodać cukier i dalej mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mieszać. Na koniec dodać mąkę i połączyć składniki. Gdy ciasto nabierze jednolitą masę, dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. 
Tak przygotowane ciasto wyłożyć do małej blachy tortownicy o przekroju 20 cm lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ( ja wyłożyłam do 3 silikonowych foremek kwiatuszków)
Piec w piekarniku 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie zrobić polewę. Tabliczkę czekolady gorzkiej z dodatkiem cukru, lub tylko mlecznej roztopić w kąpieli wodnej, dodać 3 duże łyżki wody i gotować 15 minut ciągle mieszając. Musi się zredukować ilość wody. Na koniec dodać 2 łyżki masła i wymieszać.Polewa jest pyszna, lepsza od zwykłej czekolady, ciepła lśniąca i bardzo aromatyczna. Po upieczeniu posmarować polewą ciasto i po wystudzeniu podawać. SMACZNEGO:)
w piekarniku:

 już upieczone;) mmmmniiiaaammmm….







Letnie kokosanki/ ciasteczka kokosowe pyszne!




To przepis na pyszne kokosanki, chrupiące zewnątrz i mokre w środku, są rewelacyjne i bardzo proste  w przygotowaniu:) Idealne na lato:)
składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
200 gram wiórek kokosowych
3/4 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 białka

Przygotowanie:

masło rozpuścić w rondelku, wsypać cukier i dodać 2 łyżki mleka - wszystko dokładnie połączyć. Odstawić do ostudzenia, następnie ubić białka na sztywno , dosypać mąkę ziemniaczaną do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Wystudzoną masę kokosową dodać do białek połączonych z mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Z masy można formować kuleczki i układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 15 minut do lekkiego zarumienienia. Ponieważ na wczasach mam tylko prodziż, ułożyłam jednolitą masę a potem literatką wykrawałam ciasteczka;)




 smacznego:)

 

Łosoś w ziołach

 Jest pyszny, lekki zdrowy,

najpierw zdjęcia, potem przepis:)





Świeży filet z łososia przyprawić solą, pieprzem, ja posypałam tymiankiem, trawą cytrynową, rozmarynem, skropić cytryną
ugotować ryż brązowy nieoczyszczony - gotować w osolonej wodzie dłużej niż tradycyjny ryż biały
a na surówkę?
małą główka młodej kapusty, pokroić nożem na cieńkie jakby szatkowane paseczki, dodać starkowane na tarce jarzynowej cienkiej 2 marchewki, posolić , dodać trochę cukru i soku z cytryny, skropić oliwą i dodać pokrojoną drobno nać pietruszki i koper, wymieszać - mmm pycha!
łososia samżyłam bez obtaczania , żeby był mniej kaloryczny:)
Obiadek palce lizać:) Jeśli nie macie trawy cytrynowej czy rozmarynu, możecie użyć samą sól i pieprz lub dodać przyprawę do ryb, albo swoje ulubione zioła:)
SMACZNEGO!

GOFRY z budki

grube, chrupiące i pyszne!!!



co potrzebujemy na 4-6 gofrów?
ps. ja robię z podwójnej porcji, bo jesteśmy tu w 7 osób a każdy uwielbia gofry:)

1/3 szkl oleju
2 szkl mąki
2 szkl mleka
3-4 łyżki mleka
1 łyż. proszku do pieczenia
szczypta soli
2 żółtka (białka ubić na sztywno)
wszystkie skadniki wymieszać mikserem na jednolitą masę i następnie dodać ubite na sztywno białka i delikatnie połączyć
Tak przygotowane ciasto wylać ostrożnie na dobrze rozgrzaną i posmarowaną oliwą gofrownicę i zajadać się do woli:)
czym udekorować?
My ubiłyśmy bitą smietanę ze śmietanki kremówki 30% - tej z biedronki z krótkim terminem przydatności do spożycia - nie z kartonu!
pokroiłyśmy owoce, nektarynki, banany, mandarynkę, można posypać borówką, jagodami, truskawkami, cukrem pudrem, dżemem, nutellą. Ach gofer na zdjęciu miał wszystko od nutelli pod pierzynką z bitej  śmietanki do owoców;)
Smacznego!



Drożdżowe racuszki z jabłkami..

Składniki:
2 duże jabłka
250 g mleka
2 jajka
50 g cukru(5 dużych łyżek)
50 gr oleju do ciasta(50-tka od wódki:)
30-40 gram świeżych drożdży czyli ok pół kostki
300 gram mąki pszennej
szczypta soli
olej do smażenia
Wykonanie:
Jabłka obrać i starkować na tarce jarzynowej lub pokroić w małe kawałki
do miski włożyć wszystkie składniki od mleka po sól i wyrabiać drewnianą łyżką lub ręką aż wszystko się ładnie połączy
potem dodać przygotowane jabłka
odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut i przykryć ściereczką
Ciasto powinno podwoić objętość, urosnąć
Nakładać łyżką ciasto na rozgrzany olej i smażyć z obu ston na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem, cynamonem, lub kardamonem, można przybrać bitą śmietaną, jogurtem waniliowym lub owocami:) Smacznego!




 

 

 

Bananowe ciasto bez cukru!




Podaję przepis na razowe ciasto bananowe


  • 4 banany,
  • 3 łyżki miodu
  • 2 szkl. mąki razowej,(ja daje żytnią)
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1/3 szkl. oleju + odrobina do wysmarowania blachy,
  • 1/4 szkl. wody,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie),
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich lub rodzynek.( ja dodaje oba te składniki)
Przygotowanie ciasta
Banany wraz z miodem zmiksować blenderem, dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej olejem blachy. Ciasto bananowe piec w 180°C przez 45-50 min.
przepis udostępniony od Sylwi- naszej blogowej przyjaciółki, smacznego!, dziękujemy!!!


Pyszne bułeczki drożdżowe z cynamonem i kardamonem

Mniam, mówi rodzina;)
Upiekłam na niedzielne popołudnie pyszne mięciutkie i pachnące bułeczki drożdzowe z cynamonem i kardamonem. W całym domu unosi się kuszący zapach przypraw i ciepłych słodkich bułeczek.
Dla zainteresowanych zamieszczę przepis:

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)
  • 1/4 litra mleka w temperaturze pokojowej
  • 100 g masła rozpuszczonego i ostudzonego do pokojowej temperatury = pół kostki
  • 40 g cukru - czyli 4 duże stołowe łyżki
  • 1/4łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • ok 500 kg pszennej mąki
  • Nadzienie:
  • 100 g masła rozpuszczonego i ostudzonego do pokojowej temperatury
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki cynamonu
Wykonanie
    1. Rozpuściłam drożdże w mleku, dodałam masło, cukier, kardamon i mąkę . Wyrobiłam ciasto, aż stało się lśniące i elastyczne. Włożyłam je do miski, przykryłam ściereczką i czekałam (pół godziny aż znacznie wyrosło. Podzieliłam na dwie równe części. Zwinęłam w dwie kule, w tym czasie wymieszałam składniki nadzienia.
    Obie buły wałkowałam na prostokąty o grubości cienkiego ciasta do pizzy. Rozprowadziłam nadzienie. Zwinęłam od długiego brzegu i po zawinięciu w długie rulony pokroiłam każdy z nich na 30 kawałków o szerokości ok. 2 cm.
    2. Bułeczki położyłam na pergaminie na blasze. Następnie posmarowałam wyrośnięte bułeczki rozbełtanym jajkiem. Piekłam w nagrzanym wcześniej piekarniku w 230 stopniach z termoobiegiem przez 10 minut. cudowne i smaczne:)
POLECAM!!! Smacznego!



pyszne do kawki i herbatki , wyśmienicie smakują także ze szklanką mleka lub kakao/
Marysia już się oblizuje, ale ona dostanie oczywiście w wersji zmiksowanej z mlekiem:)
pozdrawiamy


Jeszcze cieplutkie:)))
Tak podobno naleśniki robię najlesze:) Tak mówi moja rodzina...ach chociaż w tym jestem najlepsza:) Wymyślam różne nadzienia, by za każdym razem zaskakiwać ich podniebienia:)
Tym razem zrobiłam naleśniki z czekoladą - sama zrobiłam sos czekoladowy, bez tłuszczu!, połączenie dużej ilości kako gorzkiego, wody i cukru, w wersji z bananem i drażetkami czekoladowymi dla dzieci i w wersji light z serkiem wanilowym straciatella dla dorosłych.
Jak ktoś będzie chciał przepis na sos - dajcie znać- jest pyszny, można go dość długo przechowywać w lodówce w słoiczku, wydajny, idelany do lodów i innych słodkich deserów i bez chemii!!!!!!!
Polecam!








Marysia czeka na nie cierpliwie:)




smacznego:)

Cudowne figowe pralinki

Mam coś pysznego:)
co potrzeba?
1 szk mleka w proszku, ja miałam mleko granulowane
1/3 kostki miękkiego masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy
Ja dodałam jeszcze do masy wnętrze suszonych fig, co wzbogaciło smak i wygląd pralinek
Jak już zagnieciesz masę, uformuj małe kulki o jednakowej wielkości - mi wyszło 11 pralinek.
wstaw do lodówki na 20 min i w tym czasie przygotuj lukier
Lukier:
robiłam na oko:) ok 1/2 szkl cukru pudru przesianego na sitku + 1 łyżka soku z cytryny - gdy nie mamy cytryny, może być woda, + barwnik spożywczy. Jeśli nie masz, możesz użyć np sok malinowy, truskawkowy,jagodowy lub inny, który ładnie zabarwi lukier.
mieszamy składniki na jednolitą gęstą masę , obtaczamy pralinkowe kulki i posypujemy co mamy pod ręką. Ja wykorzystałam kolorowe posypki, srebrne kuleczki do ozdabiania tortów i szafran.
Pralinki są przepyszne!!!!





smacznego:))))))







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz