środa, 18 marca 2015

pyszne ciasto czekoladowe z kokosem;)

Miałam straszną ochotę na czekoladę i kokos ( kokos jest bardzo zdrowy i zawiera mnóstwo wartościosych przeciwutleniaczy, działa antuywirusowo i przeciwbakteryjnie)
Przepis znalazłam w internecie a ciasto jest po prostu pyszne;)

SKŁADNIKI

25 dag margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
2 szklanki mąki
cukier waniliowy
3 jajka
1,5 łyżki proszku do pieczenia
marmolada lub dżem (najlepszy z
czarnej porzeczki)
2 białka
10 dag wiórków kokosowych

1. Zagotować wodę z margaryną, 
szklanką cukru, cukrem waniliowym i 
kakao. Odstawić do wystudzenia.
2. Jajka należy ubić z 1 łyżeczką cukru i 
dodać do masy. Przesiać mąkę z 
proszkiem i wymieszać składniki. 
Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem 
blachę.
3. Ubić sztywną pianę z białek, pod 
koniec ubijania dodać 1/2 szklanki 
cukru. Wymieszać pianę z wiórkami 
kokosowymi.
4. Na cieście układać łyżką co kilka 
centymetrów porcje marmolady lub 
dżemu, a na wierzchu pianę z kokosem.
5. Piec ok. 40 minut w temperaturze 
180 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz