niedziela, 1 lutego 2015

przepis na domowe GOFRY

Któregoś dnia wrzuciłam na fb zdjecie domowych gofrów, które piekłam na podwieczorek. Dostałam kilka próśb o przepis, bo jak wiecie trudno znaleźć jest taki przepis, by domowe gofry były wypieczone, chrupiące i takie jak z wakacyjnych "budek". Podzielę się z wami takim przepisem, który mi się sprawdza doskonale za każdym razem:)
GOFRY:
DO miski wkładamy następujące składniki , które mieszamy mikserem:
2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
3 duże łyżki cukru i szczypta soli
2 żółtka
To wszystko wymieszać mikserem.
Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę i potem delikatnie rozmieszać ją z powstałym ciastem.
Nagrzać gofrownicę, posmarować ją lekko oliwą, by gofry nie przylegały i smacznego:)))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz